Jak v Teams hlasovat formou slovního mraku?

O tom, že i v rámci schůzek lze efektivně využívat hlasování jsem vám psal již ve článku O technologiích (nejen) ve školách….: Jak při schůzce v Teams vytvářet ankety a hlasování? Pro tuto funkci se používá zjednodušený modul velice známé součásti Office 365 – Microsoft Forms. A právě do této funkce Teams/Forms nyní přibyla další zajímavá možnost a to hlasování formou slovního mraku. Většině učitelů ho není třeba představovat – jedná se o interpretaci výsledků ve formě poskládaných slov, kdy ta nejčastější odpověď je uprostřed mraku a je největší a ty méně častě jsou menší a v okolí. Jedná se o poměrně používanou a oblíbenou formu interpretace výsledků a nyní, díky aplikaci Teams, k ní mají opět všichni ještě blíže. Jak na to?

1. Vytvořte si naplánovanou schůzku a pozvěte na ní požadované účastníky. Je tak nutné učinit skrze položku Účastníci, aplikace nelze zatím přidávat do naplánovaných schůzek kanálu. Nicméně většina škol má stejně pravděpodobně vytvořené i skupiny jako 6.A, 8.B apod., takže pozvání celé třídy je víceméně stejně snadné.

2. Otevřete si vlastnosti schůzky a v horní části nabídky záložek klepněte na ikonu + a vyberte aplikaci Forms.

3. Vytvořte nové hlasování a z nabídky vyberte Hlasování slovního mraku

 

4. Vytvořte otázku a případně si vyberte dle potřeby možnosti sdílení výsledků či anonymního hlasování.

 

5. Otázka je vytvořena, stačí pak počkat, až začne schůzka, být připojen skrze desktopovou aplikaci Teams a v horní části okna pomocí ikonky Forms spustit hlasování.

 

6. Následně stačí, aby účastníci schůzky začali vkládat své odpovědi a vám se před očima začne tvořit základ slovního mraku, jehož výsledky mohou (v závislosti na nastavení) vidět i účastníci schůzky. Anketu jako takovou můžete pochopitelně kdykoliv uzavřít, odstranit a nebo si i vyexportovat výsledky v XLSX formátu pro další analýzu v Excelu.

 
Zdroj: KLATOVSKY, Karel. O technologiích (nejen) ve školách… [online]. [cit. 10.12.2021]. Dostupný na WWW: https://www.klatovsky.cz/2021/12/jak-v-teams-hlasovat-formou-slovniho.html